Το παρακάτω γράμμα του Λένιν προς το Πανρωσικό Συνέδριο των αγροτών βουλευτών αποτελεί μια σύντομη εξήγηση των διαφορών που έχουν οι μπολσεβίκοι με τα άλλα κόμματα του Σοβιέτ, τους εσέρους και τους μενσεβίκους και αφορούν τρία κεντρικά σημεία: τη γη και το μοίρασμά της στους αγρότες, την ειρήνη και το σταμάτημα του καταστροφικού πολέμου, τη συγκρότηση του κράτους και τη σοβιετική δημοκρατία όπου τον έλεγχο τον έχουν οι εργάτες και οι φτωχοί αγρότες. Ιδιαίτερη σημασία έχει η εξήγηση με απλά λόγια των διαφορετικών απόψεων για το ζήτημα της γης. Αν και οι εσέροι αντλούν τη βασική τους υποστήριξη από την ύπαιθρο, στην οποία κυριαρχούν πολιτικά, παραπέμπουν την επίλυση του προβλήματος της γης στη Συντακτική Συνέλευση την οποία διαρκώς αναβάλουν για να μην έρθουν σε σύγκρουση με την αστική τάξη και τους τσιφλικάδες. Ο Λένιν υπογραμμίζει επίσης τη σημασία που θα πρέπει να έχει  για τους αγρότες η στενή σύνδεση και συμμαχία με το προλεταριάτο των πόλεων.

Σύντροφοι αγρότες βουλευτές!

H Κεντρική Επιτροπή του Σοσιαλδημοκρατικού Εργατικού Κόμματος (μπολσεβίκων) της Ρωσίας, στο οποίο έχω την τιμή να ανήκω, είχε την ευχαρίστηση να με εξουσιοδοτήσει να αντιπροσωπεύσω το Κόμμα μας στο αγροτικό συνέδριο. Επειδή ως τώρα δεν είχα τη δυνατότητα, λόγω αρρώστιας, να εκπληρώσω αυτή την εντολή, απευθύνομαι σε σας με το ανοιχτό αυτό γράμμα για να χαιρετίσω την πανρωσική ένωση της αγροτιάς και να τονίσω με λίγα λόγια τις βαθιές διαφωνίες που χωρίζουν το Κόμμα μας από το Κόμμα των «σοσιαλιστών-επαναστατών» και των «μενσεβίκων σοσιαλδημοκρατών».

Αυτές  οι βαθιές διαφωνίες αφορούν τα τρία σπουδαιότερα ζητήματα: τη γη, τον πόλεμο και τη συγκρότηση του κράτους.

Όλη η γη πρέπει να ανήκει στο λαό. Όλη η γη των τσιφλικάδων πρέπει να περάσει, χωρίς εξαγορά, στους αγρότες. Αυτό είναι ξεκάθαρο. H συζήτηση γίνεται για το εξής: πρέπει ή δεν πρέπει οι αγρότες να παίρνουν αμέσως επιτόπου όλη τη γη, χωρίς να πληρώνουν στους τσιφλικάδες κανένα νοίκι και χωρίς να περιμένουν τη Συντακτική Συνέλευση;

Το Κόμμα μας νομίζει ότι πρέπει, και συνιστά στους αγρότες να παίρνουν αμέσως όλη τη γη, κάνοντας το αυτό όσο το δυνατόν πιο οργανωμένα, μην επιτρέποντας με κανένα τρόπο τη φθορά της περιουσίας και καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια για την αύξηση της παραγωγής σιτηρών και κρέατος, γιατί οι στρατιώτες στο μέτωπο υποφέρουν φοβερά. H Συντακτική Συνέλευση θα καθορίσει την οριστική διάθεση της γης, ενώ η προσωρινή διάθεση της τώρα, αμέσως, για την ανοιξιάτικη σπορά, έτσι κι αλλιώς δεν είναι δυνατό να γίνει διαφορετικά παρά από τα τοπικά όργανα, αφού η Προσωρινή μας κυβέρνηση, κυβέρνηση τσιφλικάδων και καπιταλιστών, παρελκύει τη σύγκληση της Συντακτικής Συνέλευσης και ως τώρα δεν έχει ορίσει ούτε την ημερομηνία της σύγκλησης της.

Προσωρινά τη γη μπορούν να την διαθέσουν μόνο τα τοπικά όργανα. Τα χωράφια είναι ανάγκη να σπαρθούν. Η πλειοψηφία των αγροτών στις επαρχίες είναι πέρα για πέρα σε θέση να διαθέσει τη γη οργανωμένα, να οργώσει και να σπείρει όλη τη γη. Αυτό είναι απαραίτητο για να καλυτερέψει η διατροφή των στρατιωτών στο μέτωπο. Γι’ αυτό είναι απαράδεκτο να περιμένουμε την Συντακτική Συνέλευση. Δεν αρνούμαστε καθόλου το δικαίωμα της Συντακτικής Συνέλευσης να καθιερώσει οριστικά την παλλαϊκή ιδιοκτησία γης και τους όρους διάθεσής της. Όμως προσωρινά, σήμερα, αυτή την άνοιξη, τη γη πρέπει να την διαθέσουν οι ίδιοι οι αγρότες τοπικά. Οι στρατιώτες από το μέτωπο μπορούν και πρέπει να στείλουν αντιπροσώπους στο χωριό.

Παρακάτω. Για να πάρουν όλη τη γη οι εργαζόμενοι είναι απαραίτητη η στενή συμμαχία των εργατών της πόλης με τους φτωχούς αγρότες (μισοπρολετάριους). Δίχως τη συμμαχία αυτή είναι αδύνατο να νικήσουμε τους καπιταλιστές. Και αν δεν τους νικήσουμε, κανένα πέρασμα της γης στα χέρια του λαού δεν θα λυτρώσει το λαό από την αθλιότητα. Τη γη δεν μπορείς να τη φας, και χωρίς χρήματα, χωρίς κεφάλαια δεν μπορείς να πάρεις από πουθενά εργαλεία, ζώα και σπόρους. Οι αγρότες πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη όχι στους καπιταλιστές, ούτε στους πλούσιους χωρικούς (κι αυτοί καπιταλιστές είναι), αλλά μόνο στους εργάτες τhς πόλης. Μόνο σε συμμαχία μ’ αυτούς θα πετύχουν οι φτωχοί αγρότες να περάσουν και η γη, και οι σιδηρόδρομοι, και οι τράπεζες, και οι φάμπρικες στην ιδιοκτησία όλων των εργαζομένων. Δίχως αυτό, με μόνο το πέρασμα της γης στο λαό, δεν είναι δυνατό να εξαλειφθεί η αθλιότητα και η ανέχεια.

Σε ορισμένα μέρη της Ρωσίας οι εργάτες εφαρμόζουν ήδη την εργατική εποπτεία (έλεγχο) πάνω στις φάμπρικες. Η εποπτεία  αυτή των εργατών συμφέρει τους αγρότες, θα έχει αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγής και τη μείωση των τιμών των προϊόντων. Οι αγρότες πρέπει να υποστηρίζουν με όλες τις δυνάμεις τους την πρωτοβουλία αυτή των εργατών και να μην πιστεύουν τις συκοφαντίες των καπιταλιστών ενάντια στους εργάτες.

Δεύτερο ζήτημα, το ζήτημα του πολέμου.

Ο πόλεμος αυτός είναι αρπακτικός. Τον διεξάγουν οι καπιταλιστές όλων των χωρών για τους αρπακτικούς τους σκοπούς, για την αύξηση των κερδών τους. Στον εργαζόμενο λαό ο πόλεμος αυτός δεν φέρνει σέ καμιά περίπτωση και ούτε μπορεί να φέρει τίποτε άλλο εκτός από καταστροφή, φρικαλεότητες, ερήμωση και αποκτήνωση. Γι’ αυτό το Κόμμα μας, Κόμμα των συνειδητών εργατών, Κόμμα των φτωχών αγροτών, καταδικάζει αποφασιστικά και ανεπιφύλακτα αυτό τον πόλεμο, αρνείται να δικαιολογήσει τους καπιταλιστές της μιας χώρας απέναντι στους καπιταλιστές της άλλης χώρας, αρνείται να υποστηρίξει τους καπιταλιστές οποιασδήποτε χώρας και παλεύει να μπει τέρμα το συντομότερο στον πόλεμο με την ανατροπή των καπιταλιστών σε όλες τις χώρες, με την εργατική επανάσταση σε όλες τις χώρες.

Στην τωρινή μας, τη νέα Προσωρινή κυβέρνηση 10 υπουργοί ανήκουν σε κόμματα των τσιφλικάδων και των καπιταλιστών, και 6 στα κόμματα των «ναρόντνικων» (των «σοσιαλιστών-επαναστατών) και των «σοσιαλδημοκρατών μενσεβίκων». Εμείς πιστεύουμε πως οι ναρόντνικοι και οι μενσεβίκοι κάνουν ένα μεγάλο και μοιραίο λάθος, συμμετέχοντας στην κυβέρνηση των καπιταλιστών και συμφωνώντας γενικά να την υποστηρίζουν. Άνθρωποι σαν τον Τσερετέλι και τον Τσερνόφ ελπίζουν πως θα αναγκάσουν τους καπιταλιστές να τερματίσουν πιο γρήγορα και πιο τίμια αυτό τον αρπακτικό πόλεμο. Όμως οι αρχηγοί αυτοί του Κόμματος των ναρόντνικων και των μενσεβίκων πέφτουν έξω: στην πραγματικότητα βοηθούν τους καπιταλιστές να ετοιμάσουν την επίθεση των ρωσικών στρατευμάτων ενάντια στην Γερμανία, δηλαδή να παρατείνουν τον πόλεμο, να αυξήσουν τις πρωτάκουστα βαριές θυσίες που έχει υποστεί ο ρωσικός λαός στον πόλεμο.

Έχουμε την πεποίθηση ότι οι καπιταλιστές όλων των χωρών εξαπατούν το λαό με την υπόσχεση για γρήγορη και δίκαιη ειρήνη, ενώ στην πραγματικότητα παρατείνουν τον αρπακτικό πόλεμο. Οι Ρώσοι καπιταλιστές που είχαν στα χέρια τους την παλιά Προσωρινή κυβέρνηση και που εξακολουθούν να έχουν στα χέρια τους τη νέα κυβέρνηση, δεν θέλησαν ούτε και να δημοσιεύσουν ακόμη τα μυστικά ληστρικά σύμφωνα πού είχε συνάψει ο πρώην τσάρος Νικόλαος Ρομάνοφ με τους καπιταλιστές της Αγγλίας, της Γαλλίας και άλλων χωρών, με σκοπό να πάρει με πόλεμο από τους Τούρκους την Κωνσταντινούπολη, να αρπάξει από τους Αυστριακούς τη Γαλικία, από τους Τούρκους την Αρμενία κ.ο.κ. Η Προσωρινή κυβέρνηση επικύρωσε και επικυρώνει αυτά τα σύμφωνα.

Το Κόμμα μας θεωρεί ότι αυτά είναι το ίδιο εγκληματικά, ληστρικά σύμφωνα, όπως και τα σύμφωνα των Γερμανών καπιταλιστών ληστών και του ληστή αυτοκράτορα τους Γουλιέλμου με τους συμμάχους τους.

Το αίμα των εργατών και των αγροτών δεν πρέπει να χύνεται για την επίτευξη αυτών των ληστρικών σκοπών των καπιταλιστών.

Πρέπει το γρηγορότερο να βάλουμε τέρμα σ’ αυτό τον εγκληματικό πόλεμο και όχι με χωριστή (ιδιαίτερη) ειρήνη με τη Γερμανία, άλλα με γενική ειρήνη, όχι με ειρήνη των καπιταλιστών, άλλα με ειρήνη των εργαζομένων μαζών ενάντια στους καπιταλιστές. Ο δρόμος που οδηγεί σ’ αυτό είναι ένας: το ολοκληρωτικό  πέρασμα όλης της κρατικής εξουσίας στα χέρια των Σοβιέτ των εργατών, των στρατιωτών και των αγροτών βουλευτών και στη Ρωσία και στις άλλες χώρες. Μόνο τέτοια Σοβιέτ είναι σε θέση να εμποδίσουν στην πράξη τους καπιταλιστές να εξαπατούν τους λαούς, να τους εμποδίσουν να παρατείνουν τον πόλεμο.

Κι’ εδώ έφτασα στο τρίτο και τελευταίο από τα ζητήματα πού σημείωσα: στο ζήτημα του πολιτεύματος.

H Ρωσία πρέπει να είναι λαοκρατική δημοκρατία. Μ’ αυτό είναι σύμφωνη ακόμη και η πλειοψηφία των τσιφλικάδων και των καπιταλιστών, που πάντα ήταν υπέρ της μοναρχίας, μα που πείστηκαν τώρα ότι ο λαός της Ρωσίας δεν θα επιτρέψει σε καμιά περίπτωση την παλινόρθωση της μοναρχίας. Οι καπιταλιστές έχουν στρέψει τώρα όλες τις προσπάθειές τους να κάνουν τη δημοκρατία της Ρωσίας να μοιάζει όσο το δυνατόν περισσότερο με μοναρχία και να μπορεί να μετατραπεί ξανά όσο το δυνατόν πιο εύκολα σε μοναρχία (παρόμοια παραδείγματα είχαμε πολλές φορές σε πολλές χώρες). Γι’ αυτό οι καπιταλιστές θέλουν τη διατήρηση της υπαλληλίας που να στέκει πάνω από το λαό, της αστυνομίας και του τακτικού στρατού που είναι χωρισμένος από το λαό και βρίσκεται κάτω από τις διαταγές μη αιρετών στρατηγών και αξιωματικών. Και οι στρατηγοί και οι αξιωματικοί, όταν δεν είναι αιρετοί, θα προέρχονται σχεδόν πάντοτε από τους τσιφλικάδες και τους καπιταλιστές. Αυτό είναι γνωστό ακόμη και από την πείρα όλων των δημοκρατιών του κόσμου.

Γι’ αυτό, το Κόμμα μας, Κόμμα των συνειδητών εργατών και των φτωχών αγροτών, παλεύει για μια άλλου είδους λαοκρατική δημοκρατία. Εμείς θέλουμε τέτοια δημοκρατία, στην οποία να μην υπάρχει αστυνομία που να χλευάζει το λαό. Όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, από τα κάτω ως τα πάνω, να είναι δίχως άλλο αιρετοί και ανακλητοί σ’ οποιαδήποτε στιγμή το ζητήσει ο λαός, και ο μισθός τους να μην ξεπερνά την αμοιβή ενός καλού εργάτη· όλη η ηγεσία του στρατού να είναι επίσης αιρετή και ο τακτικός στρατός, που είναι χωρισμένος από το λαό και βρίσκεται κάτω από τις διαταγές ξένων προς το λαό τάξεων, να αντικατασταθεί με τον καθολικά εξοπλισμένο λαό, με την παλλαϊκή πολιτοφυλακή.

Εμείς θέλουμε τέτοια δημοκρατία, στην οποία όλη η κρατική εξουσία, από τα κάτω ως τα πάνω, να ανήκει ολοκληρωτικά και αποκλειστικά στα Σοβιέτ των εργατών, στρατιωτών, αγροτών και άλλων βουλευτών.

Οι εργάτες και οι αγρότες αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού. Την εξουσία πρέπει να την έχουν αυτοί και όχι οι τσιφλικάδες, όχι οι καπιταλιστές.

Οι εργάτες και οι αγρότες αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού. Την εξουσία και τη διοίκηση πρέπει να την έχουν τα Σοβιέτ τους και όχι οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Να οι απόψεις μας, σύντροφοι αγρότες βουλευτές! Πιστεύουμε βαθιά ότι η πείρα θα δείξει γρήγορα στις πιο πλατιές μάζες του λαού τη σφαλερότητα της πολιτικής των ναρόντνικων και των μενσεβίκων. H πείρα θα δείξει γρήγορα στις μάζες ότι δεν είναι δυνατό να σώσει κανείς τη Ρωσία, που, όπως και η Γερμανία, όπως και άλλες χώρες, βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής, δεν μπορεί να σώσει τους εξαντλημένους από τον πόλεμο λαούς, ακολουθώντας πολιτική συμβιβασμού με τους καπιταλιστές. Εκείνο που μπορεί να σώσει όλους τους λαούς είναι μόνο το άμεσο πέρασμα όλης της κρατικής εξουσίας στα χέρια της πλειοψηφίας του πληθυσμού.