1898: Ίδρυση ΡΣΔΕΚ

Οι Ενώσεις Αγώνα από διάφορες περιοχές της Ρωσίας (Πετρούπολη, Μόσχα, Κίεβο, Αικατερινοσλάβ κλπ) καθώς και το Μπουντ έκαναν μια πρώτη απόπειρα συνένωσης σε κόμμα. Στο Μινσκ γίνεται το πρώτο συνέδριο του Ρωσικού Σοσιαλδημοκρατικού Εργατικού κόμματος. Παίρνουν μέρος 9 όλοι κι όλοι αντιπρόσωποι. Ο ίδιος ο Λένιν και πολλά βασικά στελέχη είναι εξόριστα. Λίγους μήνες μετά, συλλαμβάνεται όλη η Κεντρική Επιτροπή που βγήκε από το συνέδριο.

Στην πράξη, δεν έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς την ίδρυση ενός εργατικού κόμματος, καθώς οι χωριστοί κύκλοι και οργανώσεις δεν είχαν συνδεθεί, δεν είχαν ενιαία γραμμή και προσανατολισμό, δεν υπήρχε καταστατικό ούτε καθοδήγηση. Το βασικό αποτέλεσμα του πρώτου αυτού συνεδρίου ήταν απλά η αναγγελία της ίδρυσης του ΡΣΔΕΚ. Αυτή η τυπική έστω πράξη έπαιξε μεγάλο προπαγανδιστικό ρόλο.

Η ιδεολογική σύγχυση άρχισε να μεγαλώνει και κυριάρχισε ο «οικονομισμός» η άποψη δηλαδή ότι οι εργάτες πρέπει να κάνουν μόνο οικονομικό αγώνα, καθώς τον πολιτικό αγώνα τον κάνει μόνο η φιλελεύθερη αστική τάξη.

About the Author:

antapocrisis

Leave A Comment