Η παρακάτω περιγραφή ανήκει στον σημαντικότερο ίσως ιστορικό της ρωσικής επανάστασης, τον Νικολάι Σουχάνοφ, επιφανή διεθνιστή μενσεβίκο που έζησε τις δύο επαναστάσεις, του Φεβρουαρίου και του Οκτωβρίου, συμμετέχοντας σε αυτές και καταγράφοντάς τες ως ιστορικός. Το απόσπασμα για τη σύλληψη της Προσωρινής Κυβέρνησης, από το ανέκδοτο στα ελληνικά βιβλίο του Σουχάνοφ, “The Russian Revolution, 1917: A Personal Record” (1955), το μεταφέρουμε όπως αποδίδεται στο εξαιρετικό πρόσφατα εκδοθέν βιβλίο του Γ. Μαργαρίτη, «Η Ρωσική Επανάσταση» (εκδόσεις ΚΨΜ). Έχει ενδιαφέρον ότι ο Σουχάνοφ, αν και σύντροφος αρκετών από τους υπό σύλληψη υπουργούς της Προσωρινής Κυβέρνησης αποδίδει με ρεαλισμό και ευθύτητα το βαθμό αποσύνθεσης του παλιού καθεστώτος.

Ακόμα ένας δυνατός θόρυβος. Ολοένα και δυναµώνει και πλησιάζει, έως τις πόρτες της αίθουσας. Είναι προφανές ότι οι απ’ έξω πραγµατοποιούν “έφοδο” και “κυριεύουν” το ανάκτορο. Ένας εύελπις εισέρχεται στην αίθουσα όπου είναι συγκεντρωμένοι οι υπουργοί και σε στάση προσοχής, αναφέρει:

Η έφοδος στα Χειμερινά Ανάκτορα, από αναπαράσταση του 1920.

– Έτοιμοι να υπερασπιστούμε μέχρι τον τελευταίο. Ποιες είναι οι διαταγές της κυβέρνησης;

– Είναι ανώφελο! Παραιτούμαστε! Όχι αιμοτοχυσία! Να υποθέσουμε ότι το ανάκτορο έχει ήδη καταληφθεί;

– Μάλιστα, όλοι σχεδόν έχουν καταθέσει τα όπλα. Δεν απομένει παρά αυτή η αίθουσα.

– Να τους πείτε τότε ότι δεν θέλουμε αιμοτοχυσία και ότι παραιτούμαστε. Υποκύπτουμε στην ισχύ…

– Γρήγορα, βιαστείτε. Δεν επιθυμούμε αιμοτοχυσία!

Στην άλλη πλευρά της πόρτας, ο εύελπις µετέφερε την απόφαση των υπουργών στους νικητές επαναστάτες, οι οποίοι έκαναν µεγάλο θόρυβο και έδειχναν τροµερή ανυποµονησία, χωρίς όµως να προχωρούν πέρα από εκεί που επέτρεπαν οι δόκιµοι αξιωματικοί. Σε αυτή τη στιγµή αµηχανίας, η όλη σκηνή άλλαξε χαρακτήρα.

“Ας καθήσουμε γύρω από το τραπέζι”, λένε οι υπουργοί και παίρνουν τις θέσεις τους στις πολυθρόνες, ώστε να παρουσιάζουν εικόνα δηµόσιων ανδρών, πολύ απασχοληµένων µε τη διαχείριση των ζητημάτων του κράτους.

Όµως οι πόρτες άνοιξαν ξαφνικά και ένα πλήθος ενόπλων εισέβαλε στην αίθουσα, η οποία γέµισε ασφυκτικά. Επικεφαλής τους ήταν ο ίδιος ο Αντόνοφ. Ο Παλτσίνσκι [γενικός κυβερνήτης της Πετρούπολης και μέλος του υπουργικού συµβουλίου] θεώρησε ευφυές να μπερδέψει τα πράγματα:

– Κύριοι, µόλις ήρθαμε σε συµφωνία µε τους φίλους σας διαµέσου του τηλεφώνου. Περιµένετε λίγο, δεν γνωρίζετε τις τελευταίες εξελίξεις!

Οι επικεφαλής των επαναστατών παρά λίγο να σαστίσουν από ετούτη την παρέµβαση, συνήλθαν όμως πολύ γρήγορα.

“Μέλη της Προσωρινής Κυβέρνησης”, διέκοψε ουρλιάζοντας ο Αντόνοφ, “είµαι µέλος της Επαναστατικής Στρατιωτικής Επιτροπής και σας θέτω υπό κράτηση!”.

“Τα µέλη της Προσωρινής Κυβέρνησης αναγκάζονται να υποκύψουν στη βία και παραδίνονται ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε αιµατοχυσία”, απάντησε ο Κονοβάλοφ, [αντιπρόεδρος της τελευταίας κυβέρνησης συνασπισμού τον Σεπτέµβριο].

Ακολούθησε πανδαιµόνιο, καθώς οι συγκεντρωµενοι, αγανακτισμένοι από τη συνεχή επίκληση της αποφυγής της αιματοχυσίας, ζητούσαν τον λόγο από τους υπουργούς για τα θυµατα της καταστολής την ημέρα εκείνη ή τις προηγούµενες ηµέρες. Οι υπουργοί απολογούνταν ότι οι εντολές που έδωσαν αφορούσαν προειδοποιητικά πυρά στον αέρα. Η ατµόσφαιρα έγινε ιδιαίτερα θερµή και µάλλον η ζωή των υπουργών βρέθηκε σε άµεσο κίνδυνο. Η απουσία του Κερένσκι όξυνε το κλίµα, καθώς όλοι υποψιάζονταν ότι προετοίμαζε κάποια κίνηση εναντίον της επανάστασης.

Τελικώς, επιβλήθηκε κάποιου είδους τάξη, έγιναν οι προκαταρτικές ανακρίσεις, πιστοποιήθηκε η ταυτότητα των συλληφθέντων και όλοι μαζί συγκρότησαν φάλαγγα µε κατεύθυνση το φρούριο Πετροπαβλόφσκ. Η φάλαγγα των κρατουµένων, στο κρύο της νύκτας -ήταν δύο ή τρεις το πρωί- διέσχισε τους δρόµους και τις γέφυρες που οδηγούσαν στο φρούριο περνώντας µέσα από ομάδες ανθρώπων, ένοπλων ή άοπλων, οι οποίοι έκφραζαν με διάφορους τρόπους την εχθρότητά τους…