Η ένταση ανάμεσα στο Σοβιέτ και στην Προσωρινή Κυβέρνηση έχει φτάσει στο ανώτατο όριο. Το Προ-κοινοβούλιο μετά την αποχώρηση των μπολσεβίκων ταλανίζεται από αντιθέσεις ανάμεσα στην δεξιά του πτέρυγα (καντέτοι) και στην αριστερή του (αριστεροί εσέροι), αποτυγχάνοντας να σταθεροποιήσει την Προσωρινή Κυβέρνηση. Τη νύχτα της 23ης προς 24η Οκτώβρη, ο Κερένσκι αποφασίζει να συλλάβει την Στρατιωτική Επαναστατική Επιτροπή του Σοβιέτ με επίθεση ενάντια στο Σμόλνι και να κλείσει τις μπολσεβίκικες εφημερίδες. Η Ραμπότσι Πουτ (όνομα με το οποίο έβγαινε η εφημερίδα των μπολσεβίκων εκείνη την περίοδο) σφραγίζεται από την Προσωρινή Κυβέρνηση, ανοίγει όμως λίγες ώρες αργότερα. Η κρίση στο Προ-κοινοβούλιο είναι τέτοια, ώστε ο Κερένσκι αποτυγχάνει να κερδίσει ένα ψήφισμα εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του.

Ο Λένιν βλέποντας τις κινήσεις για σύλληψη των επαναστατικών δυνάμεων και περικύκλωση του επικείμενου Συνεδρίου των Σοβιέτ, γράφει στις 06.00 το απόγευμα το περίφημο «Γράμμα προς τα μέλη της ΚΕ» με το οποίο ζητά να κριθεί η υπόθεση «σήμερα το βράδυ ή το αργότερο τη νύχτα» και φεύγει για το Σμόλνι από όπου αναλαμβάνει το συντονισμό της ένοπλης εξέγερσης. Θεωρεί ότι το ΙΙ Συνέδριο των Σοβιέτ πρέπει να ξεκινήσει έχοντας ήδη αλλάξει χέρια η εξουσία. Υπογραμμίζει ότι παίρνοντας σήμερα την εξουσία, «την παίρνουμε όχι ενάντια στα Σοβιέτ, αλλά για τα Σοβιέτ».

Η Οκτωβριανή Επανάσταση ξεκινά. Σχεδόν το σύνολο των στρατιωτικών μονάδων της Πετρούπολης περνά με το μέρος της Επαναστατικής Στρατιωτικής Επιτροπής, με την εξαίρεση κάποιων συνταγμάτων Ευέλπιδων. Η Κόκκινη Φρουρά καταλαμβάνει στρατηγικά σημεία της πόλης καθώς και τις γέφυρες του Νέβα που ελέγχουν την πρόσβαση των συνοικιών στο κέντρο. Περικυκλώνεται όλη η περιοχή γύρω από το Γενικό Επιτελείο και τα Χειμερινά Ανάκτορα.