Ενώ το Πρώτο Πανρωσικό Συνέδριο των Σοβιέτ συνεχίζεται οι μπολσεβίκοι καλούν σε διαδήλωση με κύρια συνθήματα ενάντια στους δέκα καπιταλιστές υπουργούς της Προσωρινής Κυβέρνησης, καθώς και ενάντια στη συνέχιση του πολέμου και την επικείμενη επίθεση στο μέτωπο. Η απόφαση της σύσκεψης της ΚΕ και της Επιτροπής Πετρούπολης των μπολσεβίκων (στις 8 Ιούνη) καλούσε σε ειρηνική και οργανωμένη διαδήλωση για να αποφευχθούν άσκοπα θύματα. Είχε προηγηθεί τις προηγούμενες μέρες απεργιακό κύμα στα εργοστάσια της Πετρούπολης με την ένταση και τη δυσφορία των εργατικών μαζών να αυξάνεται κατακόρυφα, λόγω των δυσκολιών επισιτισμού και της παράτασης του πολέμου.

Η μικροαστική ηγεσία του Σοβιέτ εκμεταλλευόμενη την πλειοψηφία της στο συνέδριο και στην Εκτελεστική Επιτροπή του Σοβιέτ Πετρούπολης απαγόρευσε τις διαδηλώσεις για τις επόμενες τρεις ημέρες. Η συγκεκριμένη απόφαση της πλειοψηφίας του Σοβιέτ απηχούσε τη βαθιά ανησυχία της Προσωρινής Κυβέρνησης για την αυξανόμενη απήχηση των συνθημάτων των μπολσεβίκων. Οι μπολσεβίκοι σε έκτακτη συνεδρίασή τους αργά τη νύχτα της 9ης προς 10η Ιούνη, δήλωσαν ότι θα πειθαρχήσουν στην απόφαση του Σοβιέτ και ανέστειλαν την κινητοποίηση. Με τιτάνια κινητοποίηση των μπολσεβίκων οι εργάτες και οι στρατιώτες συμφώνησαν να μην διαδηλώσουν τη συγκεκριμένη στιγμή. Το μπολσεβίκικο κόμμα απέδειξε και τη σύνδεσή του με τις μάζες αλλά και τη δυνατότητά του να κάνει τακτικούς ελιγμούς χωρίς να χάνει το στρατηγικό του στόχο.

Τις επόμενες μέρες η αντιπαράθεση ανάμεσα στους εσέρους και μενσεβίκους από τη μία και στους μπολσεβίκους από την άλλη, ανέβηκε κατακόρυφα. Στις 11 Ιούνη ο Τσερετέλι, στέλεχος των μενσεβίκων, υπουργός της Προσωρινής Κυβέρνησης και ένας από τους ηγέτες του Σοβιέτ έκανε υστερική επίθεση ενάντια στους μπολσεβίκους. Στις 12 Ιούνη απαγορεύτηκε στον εκπρόσωπο των μπολσεβίκων να διαβάσει δήλωση στο Συνέδριο των Σοβιέτ που συνεχίζονταν κανονικά. Την ίδια ημέρα πάρθηκε απόφαση από το Σοβιέτ ενάντια στους μπολσεβίκους, παρά το γεγονός ότι αυτοί είχαν αναστείλει τη διαδήλωση.