Το παρακάτω κείμενο του Λένιν είναι χρήσιμο για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι παραθέτει τμήμα της προκήρυξης ενός μπολσεβίκου στρατιώτη του Νοτιοδυτικού μετώπου που δείχνει με απλό και λαϊκό τρόπο όχι μόνο την κατεύθυνση που είχε το κόμμα των μπολσεβίκων αλλά και την στοχοπροσήλωσή του στο να κερδίσει τις λαϊκές μάζες, να εκφράσει τους εργάτες, τους φτωχούς αγρότες και τους στρατιώτες, να κατακτήσει την πλειοψηφία των Σοβιέτ. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι αντιπαραθέτει στη συκοφαντική εκστρατεία της αστικής τάξης, της Προσωρινής Κυβέρνησης και των μικροαστικών κομμάτων για τους «μπολσεβίκους που προκαλούν αποδιοργάνωση, διάλυση και έκτροπα», τη συνειδητή, καθαρή και ανοικτή επαναστατική πάλη για πέρασμα της εξουσίας στα Σοβιέτ.

Όλοι φωνάζουν για «σταθερή εξουσία». H σωτηρία βρίσκεται στη δικτατορία, στη «σιδερένια πειθαρχία», στο να εξαναγκαστούν όλοι οι ανυπότακτοι, «από τα δεξιά» και «από τ’ αριστερά», να σωπάσουν και να υποταχθούν. Ξέρουμε ποιους θέλουν να αναγκάσουν να σωπάσουν. Οι δεξιοί δεν φωνάζουν, αυτοί δουλεύουν. Άλλοι στην κυβέρνηση και άλλοι στις φάμπρικες με απειλή λοκ άουτ, με διαταγές για διάλυση συνταγμάτων, με απειλές για κάτεργα. Οι Κονοβάλοφ και οι Τερεστσένκο με τη βοήθεια των Κέρενσκι και των Σκόμπελιεφ δουλεύουν οργανωμένα για το συμφέρον τους. Και αυτούς δεν χρειάζεται να τους αναγκάσουν να σωπάσουν…

Εμείς έχουμε στη διάθεσή μας μόνο το λόγο.

Κι αυτό το λόγο θέλουν να μας τον στερήσουν…

Την «Πράβντα» δεν την αφήνουν να φτάσει στο μέτωπο. Τα «πρακτορεία» του Κιέβου πήραν την απόφαση να μην κυκλοφορούν την «Πράβντα». H «Ζέμσκι Σογιούζ» δεν πουλάει «Πράβντα» στα περίπτερά της. Και τέλος, μας υπόσχονται να διεξάγουν «συστηματική πάλη ενάντια στην προπαγάνδα του λενινισμού» («Ισβέστιγια του Σοβιέτ των Εργατών και Στρατιωτών Βουλευτών»). Και ταυτόχρονα κάθε αυθόρμητη διαμαρτυρία, κάθε έκτροπο, όπου και αν συμβεί, τα καταλογίζουν σε βάρος μας.

Είναι και αυτό μια μέθοδος πάλης ενάντια στον μπολσεβικισμό.

Δοκιμασμένη μέθοδος.

Οι μάζες, μη έχοντας τη δυνατότητα να πάρουν ξεκάθαρα τις καθοδηγητικές υποδείξεις και νιώθοντας ενστικτωδώς την καλπιά και την ανεπάρκεια των επίσημων αρχών της δημοκρατίας, εξαναγκάζονται να αναζητούν μόνες τους το δρόμο ψηλαφητά…

Το αποτέλεσμα είναι να έρχεται κάτω από τη σημαία του μπολσεβικισμού κάθε δυσαρεστημένος συνειδητός επαναστάτης, κάθε αγανακτισμένος αγωνιστής, καθένας πού πόθησε το σπιτάκι του και δεν βλέπει το τέρμα του πολέμου και κάποτε και εκείνος πού απλούστατα φοβάται για το τομάρι του…

Εκεί όπου ο μπολσεβικισμός έχει τη δυνατότητα να μιλάει ανοιχτά, εκεί δεν υπάρχει αποδιοργάνωση.

Όπου δεν υπάρχουν μπολσεβίκοι, ή όπου δεν τους αφήνουν να μιλάνε, εκεί και τα έκτροπα, εκεί και η αποσύνθεση, εκεί και οι ψευτομπολσεβίκοι…

Κι αυτό είναι ακριβώς που χρειάζονται οι εχθροί μας.

Τους χρειάζεται το πρόσχημα για να πουν: «οι Μπολσεβίκοι αποσυνθέτουν το στρατό», και μετά να φιμώσουν το στόμα των Μπολσεβίκων.

Για να κατοχυρωθούμε μια για πάντα και από τη συκοφαντία των «εχθρών», και από τις εξωφρενικότατες διαστρεβλώσεις του μπολσεβικισμού, θα παραθέσουμε το τέλος μιας προκήρυξης πού κυκλοφόρησε ένας από τούς αντιπροσώπους μέσα στο στρατό στις παραμονές του Πανρωσικού συνεδρίου.

Να το:

«Σύντροφοι! Πρέπει να πείτε το λόγο σας. Δεν χρειάζεται συμφωνία με την αστική τάξη!

Όλη η εξουσία στο Σοβιέτ των εργατών και στρατιωτών Βουλευτών!

Αυτό δεν θα πει πως πρέπει τώρα να ανατρέψουμε τη σημερινή κυβέρνηση και να μην υπακούσουμε σ’ αυτή. Όσο την ακολουθεί η πλειοψηφία του λαού και πιστεύει ότι πέντε σοσιαλιστές θα τα καταφέρουν να τα βγάλουν πέρα με τους υπόλοιπους, εμείς δεν μπορούμε να κατατεμαχίζουμε τις ίδιες μας τις δυνάμεις σε μεμονωμένες ανταρσίες.

Ποτέ!

Φυλάγετε τίς δυνάμεις σας ! Συγκεντρώνεστε σε συλλαλητήρια ! Παίρνετε αποφάσεις! Απαιτείστε το ολοκληρωτικό πέρασμα της εξουσίας στο Σοβιέτ των εργατών και στρατιωτών βουλευτών! Πείθετε όσους διαφωνούν! Στείλτε μου την απόφασή σας εξ ονόματος του συντάγματος στο συνέδριο στην Πετρούπολη για να μπορώ εκεί να επικαλεστώ τη γνώμη σας!

Αλλά και να φυλάγεστε από τους προβοκάτορες που, καμουφλαριζόμενοι με το όνομα των Μπολσεβίκων, θέλοντας να κρύψουν τη δειλία τους, θα προσπαθήσουν να σας παρασύρουν σε ταραχές και ανταρσίες! Να ξέρετε πώς αν τώρα πάνε μαζί σας, μόλις εμφανιστεί κίνδυνος θα σας πουλήσουν στο παλιό καθεστώς.

Οι πραγματικοί μπολσεβίκοι σας καλούν όχι σε ανταρσία, μα σε συνειδητή επαναστατική πάλη.

Σύντροφοι! Το Πανρωσικό συνέδριο θα εκλέξει αντιπροσώπους, στους οποίους θα λογοδοτεί η Προσωρινή κυβέρνηση και τη σύγκληση της Συντακτικής Συνέλευσης.

Σύντροφοι! Στο συνέδριο αυτό θα διεκδικήσω:

Πρώτο: τη μεταβίβαση όλης της εξουσίας στο Σοβιέτ των εργατών και στρατιωτών Βουλευτών.

Δεύτερο: να γίνει αμέσως, εξ ονόματος του λαού, έκκληση με ειρηνικές προτάσεις για ειρήνη δίχως προσαρτήσεις και αποζημιώσεις προς τους λαούς και τίς κυβερνήσεις όλων των εμπόλεμων Δυνάμεων, τόσο των συμμαχικών όσο και των εχθρικών. Ας δοκιμάσει τότε να αρνηθεί οποιαδήποτε κυβέρνηση, θα ανατραπεί από τον ίδιο το λαό της.

Τρίτο: να παρθούν για τις ανάγκες του κράτους τα χρήματα εκείνων που πλούτισαν από τον πόλεμο, με τη δήμευση των πολεμικών κερδών των καπιταλιστών.

Σύντροφοι! Μόνο με τη μεταβίβαση της εξουσίας στα χέρια της δημοκρατίας στη Ρωσία, στη Γερμανία, στη Γαλλία, με την ανατροπή των αστικών κυβερνήσεων σε όλες τις χώρες μπορεί να μπει τέρμα στον πόλεμο.

Η επανάστασή μας έκανε στον τομέα αυτό την αρχή, το καθήκον μας είναι να δώσουμε στην παγκόσμια επανάσταση νέα ώθηση με μια πρόταση ειρήνης πού θα απευθύνει μια κυρίαρχη λαϊκή κυβέρνηση της Ρωσίας προς όλες τις κυβερνήσεις της Ευρώπης, με το δυνάμωμα της συμμαχίας με την επαναστατική δημοκρατία της Δυτικής Ευρώπης.

Και τότε αλίμονο σ’ εκείνη την κυβέρνηση της αστικής τάξης που θα θελήσει παρ’ όλα αυτά να συνεχίσει τον πόλεμο.

Μαζί με το δικό της λαό θα εξαπολύσουμε ενάντια σ’ αυτή την κυβέρνηση επαναστατικό πόλεμο.

Εγώ εκλέχτηκα για το συνέδριο της Πετρούπολης για να τα πω όλα αυτά εξ ονόματός σας στην κυβέρνησή μας στην Πετρούπολη.

Ανθυπασπιστής Κριλένκο, μέλος της Επιτροπής της ΧΙ Στρατιάς, αντιπρόσωπος της Κεντρικής Επιτροπής του Σοσιαλδημοκρατικού εργατικού κόμματος της Ρωσίας (μπολσεβίκων) στο συνέδριο του Νοτιοδυτικού μετώπου».

Καθένας που έκανε τον κόπο να διαβάσει τις αποφάσεις του κόμματός μας, δεν μπορεί παρά να δει πως ο σύντροφος Κριλένκο έκφρασε την ουσία τους πολύ σωστά.

Οι μπολσεβίκοι καλούν το προλεταριάτο τους φτωχούς αγρότες και όλους τους εργαζόμενους και εκμεταλλευόμενους όχι σε ταραχές και ανταρσίες, μα σε συνειδητή επαναστατική πάλη.

Μόνο μια εξουσία πραγματικά λαϊκή, δηλαδή που να ανήκει στην πλειοψηφία του λαού, είναι ικανή να ακολουθήσει το σωστό δρόμο, που οδηγεί την ανθρωπότητα στην αποτίναξη του ζυγού των καπιταλιστών, στην απαλλαγή από τις φρικαλεότητες και τα δεινά του ιμπεριαλιστικού πολέμου, σε μια σταθερή και δίκαιη ειρήνη.