Το παρακάτω κείμενο του Λένιν που προτάθηκε και ψηφίστηκε ως απόφαση της ΚΕ του κόμματος των μπολσεβίκων συμπυκνώνει την αταλάντευτη στάση και πολεμική απέναντι στην Προσωρινή Κυβέρνηση που τη χαρακτηρίζει ιμπεριαλιστική ενώ ασκεί κριτική στην πλειοψηφία των ηγετών του σημερινού Σοβιέτ γιατί καλλιεργεί απατηλές ελπίδες. Η κρίση του Απρίλη του 1917 δημιουργήθηκε με αφορμή τη διαρροή του σημειώματος του Μιλιουκόφ προς τις συμμαχικές δυνάμεις με το οποίο διαβεβαίωνε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει τον πόλεμο. Η πολιτική κρίση που ξέσπασε αν και ξεπεράστηκε έφερε τους μπολσεβίκους στην πρώτη γραμμή κατοχυρώνοντάς τους ως τη δύναμη που λέει την αλήθεια για τον χαρακτήρα των πολιτικών δυνάμεων της Ρωσίας, τον ρόλο της Προσωρινής Κυβέρνησης και την ανάγκη αλλαγής συσχετισμών στο Σοβιέτ.

Η διακοίνωση της Προσωρινής κυβέρνησης έδειξε την πλήρη ορθότητα της θέσης που πήρε το Κόμμα μας με την απόφαση της συνδιάσκεψης της οργάνωσης Πετρούπολης, και συγκεκριμένα ότι: 1) Η προσωρινή κυβέρνηση είναι κυβέρνηση πέρα για πέρα ιμπεριαλιστική, δεμένη χειροπόδαρα απο το αγγλογαλλικό και το ρωσικό κεφάλαιο. 2) Όλες οι υποσχέσεις που έδωσε ή θα μπορούσε να δώσει (σχετικά με την «εκδήλωση της θέλησης του λαού για ειρήνη») δεν μπορούν να είναι τίποτε άλλο απο απάτη. 3) Η προσωρινή κυβέρνηση δεν μπορεί να παραιτηθεί απο τις προσαρτήσεις – ανεξάρτητα απο τη συνθεσή της, επειδή στο σημερινό πόλεμο και ιδιαίτερα τούτη τη στιγμή η τάξη των καπιταλιστών είναι δεμένη με το τραπεζικό κεφάλαιο. 4) Η πολιτική των μικροαστών που ασκείται απο τους ναροντνικούς, τους μενσεβίκους και την πλειοψηφία των ηγετών του σημερινού Σοβιέτ των εργατών βουλευτών, και που συνίσταται στην καλλιέργεια απατηλών ελπίδων οτι είναι δυνατό «να διορθωθούν» οι καπιταλιστές (δηλαδή η Προσωρινή κυβέρνηση) με «μέτρα επηρεασμού», ξεσκεπάστηκε για μια ακόμη φορα μ’ αυτη τη διακοίνωση.

Γι’ αυτό η ΚΕ θεωρεί ότι:

  1. Κάθε αλλαγή προσώπων στην κυβέρνηση αυτή (παραίτηση του Μιλιουκόφ, ανάκληση του Κερένσκι) θα είναι απομίμηση των χειρότερων μεθόδων του αστικοκοινοβουλευτικού δημοκρατισμού, που υποκαθιστά την πάλη των τάξεων με τον ανταγωνισμό ανάμεσα στις κλίκες και με τις αλλαγές των προσώπων.
  2. Μοναδική σωτηρία για τη μάζα του μικροαστικού πληθυσμού, που ταλαντεύεται ανάμεσα στους καπιταλιστές και την εργατική τάξη, είναι το ανεπιφύλακτο πέρασμα αυτής της μάζας στο πλευρό του επαναστατικού προλεταριάτου, που μόνο αυτό ειναι ικανό να σπάσει πραγματικά τα δεσμά του χρηματιστικού κεφαλαίου και της πολιτικής των προσαρτήσεων. Το επαναστατικό προλεταριάτο μαζί με τους επαναστάτες στρατιώτες, μόνο αφού πάρει – με την υποστήριξη της πλειοψηφίας του λαού – όλη την κρατική εξουσία στα χέρια του, θα δημιουργήσει στο πρόσωπο του Σοβιέτ των εργατών και στρατιωτών βουλευτών μια τέτοια κυβέρνηση, στην οποία θα έχουν εμπιστοσύνη οι εργάτες όλων των χωρών και που μόνο αυτή θα είναι σε θέση να βάλει γρήγορα τέρμα στον πόλεμο με μια αληθινά δημοκρατική ειρήνη.