Το παρακάτω κείμενο του Λένιν δημοσιεύτηκε στις 18/4/1917 με αφορμή μια καταγγελτική προς τους μπολσεβίκους απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Σοβιέτ των Στρατιωτών στην οποία πλειοψηφούν οι εσέροι και οι μενσεβίκοι. Με αυτή την ευκαιρία ο Λένιν κάνει μια σχηματοποιημένη περιγραφή των βασικών πλευρών που αντιπαρατίθενται μετά τη Φεβρουαριανή επανάσταση, δηλαδή της αντεπαναστατικής αστικής τάξης από τα δεξιά, της Προσωρινής Κυβέρνησης και των υποστηρικτών της (ηγεσία των Σοβιέτ) στο κέντρο και των μπολσεβίκων από τα αριστερά. Με απλό και λιτό τρόπο συνοψίζει την πολεμική των μπολσεβίκων προς την Προσωρινή Κυβέρνηση σε τρία σημεία: Γη, Ειρήνη και Δημοκρατία.

Οι εφημερίδες της 16 του Απρίλη δημοσιεύουν την παρακάτω απόφαση:

«Η Εκτελεστική Επιτροπή του Σοβιέτ των στρατιωτών βουλευτών, αφού συζήτησε την ανακοίνωση των συντρόφων σχετικά με την εξάπλωση της διαλυτικής προπαγάνδας, που καλύπτεται με επαναστατική και συχνά μάλιστα με σοσιαλδημοκρατική σημαία, και ιδιαίτερα σχετικά με την προπαγάνδα των λεγόμενων λενινιστών, και θεωρώντας την προπαγάνδα αυτή όχι λιγότερο επιζήμια από κάθε αντεπαναστατική προπαγάνδα αυτή όχι λιγότερο επιζήμια από κάθε αντεπαναστατική προπαγάνδα από τα δεξιά, αναγνωρίζοντας όμως ταυτόχρονα ότι δεν είναι δυνατό να παρθούν μέτρα δίωξης ενάντια στην προπαγάνδα όσο αυτή παραμένει μόνο προπαγάνδα, θεωρεί εξαιρετικά αναγκαίο να παρθούν όλα τα μέτρα για να αντιπαραθέσουμε στην προπαγάνδα αυτή τη δική μας προπαγάνδα και ζύμωση. Πρέπει να επιδιώξουμε οι οργανώσεις μας να είναι αρκετά ισχυρές, ώστε σε οποιαδήποτε στιγμή, σε κάθε αντεπαναστατική ενέργεια, από οπουδήποτε και αν προέρχεται, να αντιπαραθέσουμε τις δικές μας ενέργειες. Εκφράζουμε τη σταθερή θέληση μας να αρχίσει η Εκτελεστική Επιτροπή προγραμματισμένη ζύμωση τόσο στον Τύπο, όσο και ιδιαίτερα στις στρατιωτικές μονάδες για την καταπολέμηση της διαλυτικής προπαγάνδας».

…Αναδημοσιεύουμε ολόκληρη την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και θεωρούμε ωφέλιμη την ουσιαστική ανάλυση της.

Η απόφαση χαρακτηρίζει την προπαγάνδα του Λένιν «όχι λιγότερο επιζήμια από κάθε αντεπαναστατική προπαγάνδα από τα δεξιά».

Ας εξετάσουμε λοιπόν ποια είναι η ουσία της διαφοράς ανάμεσα: 1) στην αντεπαναστατική προπαγάνδα από τα δεξιά. 2) στην προπαγάνδα υπέρ της Προσωρινής Κυβέρνησης και υπέρ της υποστήριξης της. Και 3) Στη δική μας προπαγάνδα.

Οι δεξιοί θέλουν την ανατροπή της Προσωρινής κυβέρνησης και την επιστροφή στη μοναρχία.

Η Προσωρινή κυβέρνηση υποσχέθηκε να δρα σε συμφωνία με τα Σοβιέτ των εργατών και στρατιωτών βουλευτών της Πετρούπολης.

Η δική μας προπαγάνδα: όλη η κρατική εξουσία πρέπει να περάσει στα χέρια μόνο των Σοβιέτ των εργατών, στρατιωτών, αγροτών βουλευτών, γιατί τα Σοβιέτ αυτά εκπροσωπούν αναμφισβήτητα την τεράστια πλειοψηφία του λαού. Γι’ αυτό θέλουμε να πέτυχουμε με τη «διαφώτιση» (όπως το είπε από την πρώτη ήδη μέρα ο Λένιν καθαρά και ξάστερα στις θέσεις του), να καταλάβει η πλειοψηφία του λαού την ανάγκη ενός τέτοιου περάσματος της εξουσίας.

Συνεπώς, οι δεξιοί είναι υπέρ της εξουσίας του μονάρχη. Οι καπιταλιστές υπέρ της εξουσίας των καπιταλιστών (γιατί η Προσωρινή κυβέρνηση είναι κυβέρνηση των καπιταλιστών). Αυτοί υπόσχονται να δρουν σε συμφωνία με τα Σοβιέτ των εργατών και στρατιωτών βουλευτών.

Εμείς θέλουμε να πείσουμε την πλειοψηφία του λαού ότι την εξουσία πρέπει να την έχουν μόνο τα Σοβιέτ των εργατών, στρατιωτών βουλευτών.

Είναι πεντακάθαρο πως δεν είναι δυνατό να ονομάσει κανείς την προπαγάνδα μας «όχι λιγότερο επιζήμια από κάθε αντεπαναστατική προπαγάνδα από τα δεξιά», δεν είναι δυνατό ακόμη και από τη σκοπιά των οπαδών της συμφωνίας με την Προσωρινή κυβέρνηση. Γιατί οι οπαδοί της συμφωνίας στηρίζονται τώρα στην πλειοψηφία του λαού! Πως λοιπόν μπορούν να ονομάζουν «το ίδιο επιζήμια, όσο και η δεξιά», την προπαγάνδα μας που επιδιώκει να πείσει την πλειοψηφία να πάρει όλη την εξουσία;

Αυτό είναι ολοφάνερος παραλογισμός.

Είναι ζήτημα, αν το Σοβιέτ των στρατιωτών βουλευτών θα μπορέσει να υπερασπίσει για πολύν καιρό μια τέτοια άποψη της Εκτελεστικής Επιτροπής του.

Ας πάμε παρακάτω:

Που βρίσκεται η ουσία των διαφωνιών μας;

Κυρίως σε τρία σημεία.

1. Σχετικά με τη γη. Εμείς είμαστε υπέρ της άποψης να πάρουν οι αγρότες όλη τη γη αμέσως, με δική τους απόφαση, δηλαδή με απόφαση της πλειοψηφίας των ίδιων των αγροτών κατά τόπους, αυξάνοντας έτσι την παραγωγή σιτηρών και κρέατος για τους στρατιώτες.

Η προσωρινή κυβέρνηση είναι υπέρ της «συμφωνίας» των αγροτών με τους τσιφλικάδες, δηλαδή υπέρ της «συμφωνίας» τριακοσίων αγροτών με έναν τσιφλικά. Ας δούμε με ποιον θα ταχθεί η πλειοψηφία του λαού σ’ αυτό το ζήτημα: με εμάς ή με την Προσωρινή κυβέρνηση.

2. Εμείς είμαστε υπέρ μιας δημοκρατίας, όπου από τα κάτω ως τα πάνω να μην υπάρχει ούτε αστυνομία, ούτε τακτικός στρατός (πιστεύουμε πως τη θέση του πρέπει να την πάρει ο εξοπλισμένος στο σύνολο του λαός), ούτε μη ανακλητή στην πράξη και προνομιακή, αστικά αμειβόμενη για την δουλειά της υπαλληλία. Εμείς είμαστε υπέρ της άποψης να είναι όλοι οι υπάλληλοι πέρα για πέρα αιρετοί και ανακλητοί σε οποιαδήποτε στιγμή και να αμείβονται προλεταριακά.

Η Προσωρινή κυβέρνηση είναι υπέρ της ανασύστασης της αστυνομίας συνηθισμένου τύπου, υπέρ του τακτικού στρατού, υπέρ της συνηθισμένης υπαλληλίας.

3. Η Προσωρινή κυβέρνηση είναι υπέρ της συνέχισης εκείνου του πολέμου και τέτοιου είδους πολέμου σαν κ αυτόν που άρχισε ο Νικόλαος ο Ματοβαμμένος. Η Προσωρινή κυβέρνηση είναι υπέρ της επικύρωσης των μυστικών ληστρικών συμφώνων που σύναψε ο τσάρος, χωρίς να ρωτήσει αυτή η κυβέρνηση τη γνώμη του λαού και μάλιστα χωρίς να τα δημοσιεύσει.

Εμείς είμαστε ενάντια σε έναν τέτοιο πόλεμο, ενάντια στην επικύρωση των συμφώνων, ενάντια στη μη δημοσίευσή τους.

Εμείς συνιστούμε σε όλους χωρίς εξαίρεση τους λαούς να βάλουν τέρμα σ’ αυτό τον πόλεμο όχι με μια ειρήνη βίας, αλλά με μια ειρήνη αληθινά δημοκρατική, που να δίνει την ελευθερία σε όλους χωρίς εξαίρεση τους λαούς και τις λαότητες. Εμείς θέλουμε να αποδείξουμε στο λαό ότι, για να τερματιστεί ο πόλεμος με ειρήνη που πραγματικά δεν θα είναι ειρήνη βίας, είναι απαραίτητο να περάσει η κρατική εξουσία ολοκληρωτικά και αποκλειστικά στα χέρια των Σοβιέτ των εργατών και στρατιωτών βουλευτών.

Γιατί όσο η εξουσία θα βρίσκεται στα χέρια των καπιταλιστών και των τσιφλικάδων (του Γκουτσκόφ, του Λβοφ, του Μιλιουκόφ), ο πόλεμος παραμένει στην πράξη κάτω απο την καθοδήγηση των καπιταλιστών, όλες οι υποσχέσεις για ειρήνη χωρίς προσαρτήσεις παραμένουν μόνο υποσχέσεις και η δυσπιστία των εργατικών μαζών όλου του κόσμου προς την κυβέρνηση των καπιταλιστών είναι αναπόφευκτη, επομένως, ο πόλεμος συνεχώς θα παρατείνεται.

Ερώτηση: Τι πρέπει να γίνει, αν στη Ρωσία περάσει η εξουσία στα χέρια των Σοβιέτ των εργατών και στρατιωτών βουλευτών και στη Γερμανία δεν γίνει μια τέτοια επανάσταση που να ανατρέψει τον Γουλιέλμο μα και τους γερμανούς Γκουτσκόφ και Μιλιουκόφ (γιατί, αν το γερμανό Νικόλαο Β’ τον αντικαταστήσουν οι γερμανοί Γκουτσκόφ και Μιλιουκόφ δεν πρόκειται ν’ αλλάξει απολύτως τίποτε σε ό,τι αφορά τον πόλεμο);

Η απάντηση μας: η εξουσία στα χέρια των Σοβιέτ των εργατών και στρατιώτων βουλευτών θα είναι εξουσία της πλειοψηφίας του λαού, και η πλειοψηφία του λαού είναι οι εργάτες και οι φτωχοί αγρότες. Αυτοι πραγματικά δεν έχουν συμφέρον απο τις προσαρτήσεις, αυτοί θα παραιτηθούν από αυτές όχι στα λόγια, μα στην πράξη, αυτοί στην πράξη θα πάψουν να είναι φρουροί των κερδών των καπιταλιστών.

Με τέτοιους όρους κι εμείς είμαστε σύμφωνοι για έναν επαναστατικό πόλεμο ενάντια στους καπιταλιστές οποιασδήποτε χώρας, γιατί αυτός θα είναι στην πραγματικότητα πόλεμος ενάντια στα συμφέροντα οποιουδήποτε κεφαλαίου και όχι υπέρ των συμφερόντων των καπιταλιστών μιας χώρας.

Ερώτηση: πώς να επισπεύσουμε στην πράξη, τώρα, αμέσως την υπόθεση της ειρήνης, αν δεν είναι δυνατό να βάλουμε τέρμα στον πόλεμο, μπήγοντας απλώς τις ξιφολόγχες στη γη;

Η απάντηση μας: στον πόλεμο δεν είναι δυνατό να βάλει κανείς τέρμα ούτε μπήγοντας απλώς τις ξιφολόγχες στη γη, ούτε γενικά με το να σταματήσει μονόπλευρα τον πόλεμο μια από τις εμπόλεμες χώρες. Το πρακτικό και άμεσο μέσο για να επισπεύσουμε την ειρήνη είναι, και μπορεί να είναι μόνο ένα (εκτός απο τη νίκη της εργατικής επανάστασης ενάντια στους καπιταλιστές), και συγκεκριμένα: η συναδέλφωση των στρατιώτων στο μέτωπο.

Άμεση, ενεργητικότατη, ολόπλευρη και ανεπιφύλακτη βοήθεια από μέρους μας στη συναδέλφωση των στρατιωτών και των δύο εμπόλεμων ομάδων στο μέτωπο.

Η συναδέλφωση αυτή άρχισε ήδη. Εμπρός να τη βοηθήσουμε.

Να οι απόψεις μας. Έχουμε τη σταθερή πεποίθηση πως η πλειοψηφία του λαού δεν θα τις ονομάσει «όχι λιγότερο επιζήμιες απο κάθε αντεπαναστατική προπαγάνδα απο τα δεξιά».