Τα δυτικά ΜΜΕ για τα επιτεύγματα της σοσιαλιστικής οικοδόμησης

100 χρόνια μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση, η σοσιαλιστική οικοδόμηση δέχεται τα πυρά της αστικής τάξης σε δύο βασικά ζητήματα. Πρώτον στο ότι ο σοσιαλισμός δεν είναι συμβατός με τη δημοκρατία. Δεύτερον ότι η κεντρικά σχεδιοποιημένη οικονομία «δεν λειτουργεί», είναι έξω από την ανθρώπινη φύση. Το επιχείρημα είναι ότι το 1989 κατέρρευσε ο υπαρκτός σοσιαλισμός, άρα «δεν λειτουργούσε». Και ας κάνουν ότι δεν ξέρουν ότι από ένα σημείο και μετά, πολύ πριν το 1989, στην ΕΣΣΔ εισήχθησαν και θεοποιήθηκαν όχι ο κεντρικός σχεδιασμός, αλλά το προσωπικό κίνητρο, το κριτήριο του κέρδους ανά παραγωγική μονάδα, οι νόμοι δηλαδή της αγοράς.
Σε κάθε περίπτωση οι αριθμοί και τα γεγονότα της εποχής, η πραγματική ζωή, άλλα δείχνουν. Την εποχή που οι καπιταλιστικές οικονομίες και κοινωνίες κατέρρεαν, το κραχ τσάκιζε τα καπιταλιστικά κράτη και η ανεργία και η ανέχεια εξαθλίωναν την εργατική τάξη, στην ΕΣΣΔ το πρόβλημα της ανεργίας λυνόταν οριστικά και η οικονομία ήταν σε πρωτοφανή άνθιση.
Στα παρακάτω αποσπάσματα από οικονομικές και πολιτικές εφημερίδες της εποχής στη Δύση βλέπουμε ότι η κεντρικά σχεδιοποιημένη οικονομία κάτω από την σοβιετική εξουσία μόνο αποτυχημένη δε θεωρείται, όπως παπαγαλίζουν σήμερα οι οικονομολόγοι, οι δημοσιολόγοι, τα ΜΜΕ και τα ιδρύματα που το 2007 έλεγαν ότι η παγκόσμια οικονομία είναι σε ακμή.

Αγγλικό περιοδικό «Ράουντ Τέϊμπλ»

«Οι επιτυχίες του πεντάχρονου σχεδίου αποτελούν καταπληχτικό φαινόμενο. Τα εργοστάσια τραχτέρ στο Χάρκοβο και στο Στάλινγκραντ, το εργοστάσιο αυτοκινήτων ΑΜΟ στη μόσχα, το εργοστάσιο αυτοκινήτων στο Νίζνι-Νόβγκοροντ, ο υδροηλεχτρικός σταθμός του Δνείπερου, τα τεράστια χαλυβουργεία στο Μαγνιτογκόρσκ και στο Κουζνέτσκ, ένα ολόκληρο δίχτυ απο εργοστάσια κατασκευής μηχανών και απο χημικά εργοστάσια στα Ουράλια, που μετατρέπεται σε σοβιετικό Ρουρ, όλα αυτά κι οι άλλες βιομηχανικές επιτυχίες σ’ όλη τη χώρα δείχνουν οτι παρόλες τις δυσκολίες η σοβιετική βιομηχανία μεγαλώνει και δυναμώνει σα φυτό που ποτίζεται καλά… Το πεντάχρονο σχέδιο έβαλε τις βάσεις της μελλοντικής ανάπτυξης και δυνάμωσε εξαιρετικά την ισχύ της ΕΣΣΔ».

Αγγλική εφημερίδα «Οικονομικοί Τάϊμς»

«Οι επιτυχίες, που καταχτήθηκαν στη βιομηχανία κατασκευής μηχανών είναι αναμφισβήτητες. Η εξύμνηση των επιτυχιών αυτών στο τύπο και στους λόγους δεν είναι καθόλου αβάσιμη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, οτι η Ρωσία παρήγαγε παλιότερα μονάχα τις πιο απλές μηχανές και τα πιο απλά εργαλεία. Είναι αλήθεια οτι και τώρα οι υπόλοιποι αριθμοί εισαγωγής μηχανών και εργαλείων αυξάνουν. Η αναλογία όμως των εισαγόμενων μηχανών σε σύγκριση με αυτές που παράγονται στην ΕΣΣΔ, συνεχώς μειώνεται. Σήμερα η ΕΣΣΔ παράγει όλες τις εγκαταστάσεις που χρειάζονται για τη μεταλλουργία και την ηλεκτροβιομηχανία της. Κατόρθωσε να δημιουργήσει τη δικιά της βιομηχανία αυτοκινήτων. Δημιούργησε παραγωγή μηχανών και εργαλείων, που περιλαμβάνουν όλη τη κλίμακα απο τα πιο μικρά εργαλεία μεγάλης ακρίβειας ως τις πιο βαριές πρέσες. Κι όσον αφορά τις γεωργικές μηχανές, η ΕΣΣΔ δεν εξαρτάται πια απ’ τις εισαγωγές του εξωτερικού. Παράλληλα η σοβιετική κυβέρνηση παίρνει όλα τα μέτρα, έτσι που η καθυστέρηση στη παραγωγή κάρβουνου και σίδηρου να μην εμποδίζει τη πραγματοποίηση του πεντάχρονου σε τέσσερα χρόνια. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα καινούργια τεράστια εργοστάσια που ανοικοδομήθηκαν εξασφαλίζουν τη σημαντική αύξηση της παραγωγής της βαρίας βιομηχανίας».

Αυστριακή εφημερίδα «Νόϊε Φράϊε Πρέσε», Οχτώβρης 1932

«Το μπολσεβικισμό μπορείς να τον καταριέσαι, πρέπει όμως να τον γνωρίζεις. Το πεντάχρονο σχέδιο είναι ένας καινούργιος κολοσός, που πρέπει απαραίτητα να παίρνεται υπόψη τουλάχιστον στους οικονομικούς υπολογισμούς».

Γκίψον Τζέρβυ, πρόεδρος της τράπεζας «Γιουνάϊτεντ Ντομίνιον», Οχτώβρης 1932

«Θέλω να διευκρινίσω ότι δεν είμαι κομμουνιστής και μπολσεβίκος, είμαι απλούστατα καπιταλιστής και ατομικιστής… Η Ρωσία τραβά μπροστά, τη στιγμή που πάρα πολλά εργοστάσιά μας αδρανούν και περίπου 3 εκκατομύρια του λαού μας ζητούν με απόγνωση δουλειά. Το πεντάχρονο το ειρωνεύονταν και προφήτευαν την αποτυχία του. Μπορείτε όμως να μην αμφιβάλλετε ότι στις συνθήκες του πεντάχρονου σχεδίου έγιναν περισσότερα από ότι προβλέπονταν… Σ’ όλες τις βιομηχανικές πόλεις, που επισκέφθηκα, δημιουργούνται καινούργιοι συνοικισμοί, χτισμένοι σύμφωνα με ένα ορισμένο σχέδιο, με πλατιούς δρόμους, στολισμένους με δέντρα και δεντροφυτευμένες πλατείες, με σπίτια του πιο συγχρονισμένου τύπου, με σχολεία, με νοσοκομεία, με εργατικές λέσχες και με τα απαραίτητα βρεφοκομεία και παιδικούς σταθμούς, όπου φροντίζουν για τα παιδιά των εργαζόμενων μανάδων… Μην προσπαθήσετε να υποτιμήσετε τα Ρούσικα σχέδια και μη γελιέστε με την ελπίδα ότι η σοβιετική κυβέρνηση μπορεί να χρεοκοπήσει… Η σημερινή Ρωσία είναι χώρα με ψυχή και ιδανικά. Η Ρωσία είναι μια χώρα με καταπληχτική δραστηριότητα. Πιστεύω ότι οι επιδιώξεις της Ρωσίας είναι υγιείς… Ίσως το πιο σπουδαίο είναι ότι όλη η νεολαία και οι εργάτες της Ρωσίας έχουν κάτι που λείπει σήμερα στις καπιταλιστικές χώρες, και συγκεκριμένα την ελπίδα».

Βέλγικη εργατική αντιπροσωπεία που επισκέφθηκε την ΕΣΣΔ

«Θαυμάζουμε τη τεράστια ανοικοδόμηση που παρατηρήσαμε στη διάρκεια του ταξιδιού μας. Τόσο στη Μόσχα όσο και στη Μακιέγεφκα, στη Γκορλόφκα, στο Χάρκοβο και στο Λένινγκραντ, μπορέσαμε να διαπιστώσουμε με πόσο ενθουσιασμό δουλεύουν εκεί. Όλες οι μηχανές είναι νεότερης κατασκευής. Στα εργοστάσια υπάρχει καθαριότητα, πολύς αέρας και φως. Είδαμε ότι στην ΕΣΣΔ παρέχεται ιατρική και υγειονομική βοήθεια στους εργάτες, ότι οι εργατικές κατοικίες είναι χτισμένες κοντά στα εργοστάσια. Στις εργατουπόλεις έχουν οργανωθεί σχολεία και βρεφικοί σταθμοί. Τα παιδιά περιβάλλονται με τη πιο στοργική φροντίδα. Μπορέσαμε να δούμε τη διαφορά, που υπάρχει ανάμεσα στα παλιά και στα νεόχτιστα εργοστάσια, ανάμεσα στις παλιές και στις καινούργιες κατοικίες. Όλα όσα είδαμε μας έδωσαν μια ξεκάθαρη ιδέα για την τεράστια δύναμη των εργαζομένων, που ανοικοδομούν τη καινούργια κοινωνία κάτω απο την καθοδήγηση του Κομμουνιστικού Κόμματος. Στην ΕΣΣΔ παρατηρήσαμε μεγάλη εκπολιτιστική άνοδο, τη στιγμή που στις άλλες χώρες βασιλεύει η κατάπτωση σ’ όλους τους τομείς, βασιλεύει η ανεργία. Μπορέσαμε να δούμε τις τρομερές δυσκολίες που συναντούν οι σοβιετικοί εργαζόμενοι στο δρόμο τους. Γι’ αυτό καταλαβαίνουμε ακόμα περισσότερο την περηφάνεια με την οποία μας δείχνουν τις νίκες τους. Έχουμε την πεποίθηση ότι θα υπερνικήσουν όλα τα εμπόδια».

Αγγλικό ρεφορμιστικό περιοδικό «Φόρβαρντ», Σεπτέμβρης 1932

«Χτυπά στο μάτι η τεράστια δουλειά, που γίνεται στην ΕΣΣΔ. Καινούργια εργοστάσια, καινούργια σχολεία, καινούργιοι κινηματογράφοι, καινούργιες λέσχες, καινούργια μεγάλα πελώρια σπίτια, παντού καινούργιες οικοδομές. Πολλές απ’ αυτές έχουν αποπερατωθεί, άλλες είναι ακόμα με τις σκαλωσιές. Είναι δύσκολο να διηγηθούμε στον άγγλο αναγνώστη τι έγινε στα τελευταία δύο χρόνια και τι γίνεται παραπέρα. Πρέπει να τα δεις όλα με τα μάτια σου για να τα πιστέψεις. Οι επιτυχίες μας που είχαμε σημειώσει στη διάρκεια του πολέμου είναι ψευτοπράγματα, σε σύγκριση με εκείνο που γίνεται στην ΕΣΣΔ. Οι αμερικάνοι παραδέχονται, πως ακόμα και στη περίοδο του πιο ορμητικού δημιουργικού οργασμού στις δυτικές πολιτείες, δε γινόταν τίποτα που να μοιάζει με τη σημερινή πυρετώδη δημιουργική δράση στην ΕΣΣΔ. Μέσα στα τελευταία δύο χρόνια έγιναν στην ΕΣΣΔ τόσες πολλές αλλαγές, που δε τολμά κανείς να φανταστεί τι θα γίνει σε αυτή τη χώρα ύστερα από άλλα 10 χρόνια… Βγάλτε από το κεφάλι σας τις φανταστικές τρομερές ιστορίες που διηγούνται οι αγγλικές εφημερίδες, που τόσο επίμονα και τόσο ανόητα ψεύδονται για την ΕΣΣΔ. Βγάλτε επίσης απ’ το κεφάλι σας όλη εκείνη την αμφίβολη αλήθεια και τις εντυπώσεις που προέρχονται από τη μη κατανόηση της πραγματικότητας και που τις διαδίδουν οι ερασιτέχνες διανοούμενοι που βλέπουν συγκαταβατικά προς την ΕΣΣΔ μέσα απ’ τα κυάλια της μεσαίας τάξης, χωρίς να έχουν τη παραμικρή ιδέα για το τι γίνεται εκεί… Η ΕΣΣΔ ανοικοδομεί τη καινούργια κοινωνία πάνω σε υγιείς βάσεις. Για να πραγματοποιήσεις το σκοπό αυτό πρέπει να ριψοκινδυνεύσεις, πρέπει να δουλέψεις με ενθουσιασμό, με τέτοια δραστηριότητα που δε γνώρισε ως τα σήμερα ο κόσμος. Πρέπει να παλέψεις με τις τεράστιες δυσκολίες, που είναι αναπόφευχτες στη προσπάθεια για την ανοικοδόμηση του σοσιαλισμού σε μια απέραντη χώρα, που είναι απομονομένη από τον υπόλοιπο κόσμο. Όταν όμως επισκέφθηκα τη χώρα αυτή για δεύτερη φορά μέσα σε δυό χρόνια, μου άφησε την εντύπωση πως τραβάει στο δρόμο της σταθερής προόδου, σχεδιάζει, δημιουργεί και ανοικοδομεί, κι όλα αυτά γίνονται σε τέτοια κλίμακα που αποτελούν ξεκάθαρη πρόκληση για τον εχθρικό καπιταλιστικό κόσμο».

Πηγή Ι.Β ΣΤΑΛΙΝ , Ζητήματα Λενινισμού, σελ. 493-497

About the Author:

antapocrisis

Leave A Comment