1895: Η “Ένωση Αγώνα για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης”

///1895: Η “Ένωση Αγώνα για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης”

1895: Η “Ένωση Αγώνα για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης”

Αποφασιστικό βήμα για τη συνένωση του μαρξισμού με το νεαρό εργατικό κίνημα ήταν η συγκρότηση από τον Λένιν της «Ένωσης Αγώνα για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης». Η σημασία της Ένωσης Αγώνα, βρισκόταν, σύμφωνα με τη διατύπωση του ίδιου του Λένιν στο ότι αντιπροσώπευε το πρώτο σοβαρό σπέρμα ενός επαναστατικού κόμματος, στηριγμένου στο εργατικό κίνημα.

Ο Λένιν γεννήθηκε το 1870. Σε ηλικία 17 ετών γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο του Καζάν αλλά διώχτηκε λόγω της δράσης του. Σε ηλικία 23 ετών πήγε στην Πετρούπολη όπου ανέπτυξε έντονη δράση στους μαρξιστικούς κύκλους. Η βασική συνεισφορά της Ένωσης Αγώνα ήταν η απόπειρα να συνδεθεί ο μαρξισμός με το μαζικό εργατικό κίνημα. Από την προπαγάνδα του μαρξισμού μέσα σε έναν μικρό αριθμό πρωτοπόρων εργατών, ο Ένωση Αγώνα πέρασε στη πολιτική ζύμωση μέσα στις μεγάλες μάζες της εργατικής τάξης. Για πρώτη φορά στη Ρωσία, ο σοσιαλισμός άρχισε να ενώνεται με το εργατικό κίνημα.

Η Ένωση Αγώνα καθοδήγησε το 1896 μια σημαντική απεργία με 30.000 υφαντουργούς. Μετά τη σύλληψη και την εξορία του Λένιν η Ένωση πέρασε στην επιρροή απόψεων που αργότερα ονομάστηκαν “οικονομισμός”.

About the Author:

antapocrisis

Leave A Comment